Direct onze hulp nodig?
bel (0513) 622339

Afscheidsbijeenkomst

In de dagen voorafgaand aan de uitvaart werken we met u toe naar de afscheidsbijeenkomst, in welke vorm u dat ook doet of hoe het ook wordt genoemd; rouwdienst, afscheidsdienst, crematieplechtigheid of nog anders, in deze bijeenkomst neemt u afscheid.

Het persoonlijk maken van de bijeenkomst kan op verschillende manieren en met diverse rituelen. Het toepassen van verschillende rituelen hangt ondermeer af van de religie en de wens om de uitvaart persoonlijk te maken.

Graag noemen we een aantal manieren om de uitvaartdienst een persoonlijk tintje te geven.

Kaarsen aansteken
Kaarsen die rondom de overledene staan symboliseren de warmte en liefde die de overledene doorgeeft.

In memoriam
Het opstellen en voorlezen van een in memoriam kan een emotionele lading hebben, maar het laat de nabestaanden ook goed nadenken over de persoon in kwestie en laat ze herinneringen ophalen, wat goed kan zijn voor de rouwverwerking.

Zelf dragen
In plaats van de dragers van de onderneming mag u ook zelf dragen, best moeilijk soms, maar het geeft een goed gevoel de overledene echt tot op het einde zelf te begeleiden.

Gedichten
Het voordragen van een gedicht of een kleine herinnering kan door één van de kleinkinderen worden gedaan, zo betrek je ook de jongeren bij de uitvaart.

Muziek
Met muziek waar iemand van hield laat je andere mensen deel zijn van iemands leven, muziek weerspiegelt vaak het karakter en de persoonlijkheid van iemand. Er wordt niet voor niets gezegd dat muziek de spiegel van de ziel is.

Afscheidsritueel
Een afscheidsritueel wordt vaak gedaan bij het allerlaatste afscheid, er wordt een bloem gelegd op de kist, of een schepje aarde in het graf geworpen, soms wordt daarbij een afscheidsgroet gezegd.