Direct onze hulp nodig?
bel (0513) 622339

Begraven of cremeren?

De keuze voor begraven of cremeren is vaak een religieuze of financiële overweging. Het is goed om na te denken wat je wilt. De keuze voor crematie wordt vaak ingegeven door het financiële aspect, maar doordat er later vaak gemis is aan een plek om terug te komen wordt de as dan weer bijgezet op een begraafplaats.

 

Hoe verloopt een begrafenis
Een plechtigheid voorafgaande aan de teraardebestelling, kan worden gehouden in een kerk, een zalencentrum of een aula bij de begraafplaats. De plechtigheid wordt ingevuld naar de wensen van de overledene of de nabestaanden, al dan niet bijgestaan door een geestelijke of uitvaartbegeleider. In de meeste gevallen kan er passende muziek worden gedraaid. De plechtigheid kan sober zijn, maar ook uitbundige uitvaartplechtigheden komen voor. Persoonlijke invulling kan bijvoorbeeld zijn dat iemand van de familie een gedicht voorleest maar het komt ook voor dat er een dia-presentatie wordt gedaan tijdens een plechtigheid.

Na afloop van de plechtigheid wordt de overledene naar het graf gebracht. Het dragen van de kist kan door de familie of vrienden worden gedaan, indien dat niet mogelijk is zorgen wij voor dragers. Bij het graf kunnen nog enkele woorden ten afscheid worden gesproken of zelfs nog muziek worden gedraaid. Het is bij het verlaten van de kist goed om een afscheidsritueel te doen, daarbij kan worden gedacht aan strooibloemen of door de belangstellenden een schepje grond in het graf te laten strooien.

Na afloop van de plechtigheid op de begraafplaats wordt de belangstellenden vaak een consumptie aangeboden, vaak is dat een kopje koffie met cake. Naast koffie met cake zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden zoals frisdrank en bier of een wijntje.

Wilt u op een bepaalde begraafplaats begraven worden, dan kunt u dat wellicht beter van tevoren reserveren. Het graf moet door de nabestaanden onderhouden worden. Het onderhoud van het terrein zal door de begraafplaats zelf worden verricht.

Hoe verloopt een crematie
Van der Zwaag beschikt met het crematorium Haskerpoort over een eigen crematorium.

In Haskerpoort willen wij u rust en ruimte bieden in de breedste zin van het woord. Wij geven u alle tijd om het afscheid op een passende manier vorm te geven, omdat wij maar 1 groep per dagdeel in Haskerpoort hebben ontstaat er nooit het gevoel van druk of haast.

De medewerkers van Haskerpoort helpen u graag bij het samenstellen van het programma, zowel voor de auladienst als ook voor de nazit.

Crematorium Haskerpoort
Haskerpoarte 2
8465 HP Oudehaske
0513-724401