Direct onze hulp nodig?
bel (0513) 622339

Emotionele aspecten

Het rouwproces
Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd. Een schokeffect ontstaat vaak direct na het overlijden van een dierbare. Een soort verdoving is normaal in de eerste dagen. Dan volgt een periode met terugkijken, de laatste minuten herleven. Na de roes van het regelen van de uitvaart en de uitvaart zelf komt de leegte en het gemis. Belangrijk is om geen overhaaste beslissingen te nemen, bijvoorbeeld over de asbestemming of het herdenkingsteken. Het aanhouden van contacten is van belang om zelf niet in een isolement te raken.

Kinderen en rouw
Een kind wat begrijpt wat de dood is kan ook rouwen. Een kind kan zich vaak niet op de juiste manier uitdrukken. Vandaar dat rouw vaak gepaard gaat met lichamelijke en psychische klachten zoals, angstaanvallen, huilen, scheidingsangst, eet- en zindelijkheidsproblemen. Het rouwen gebeurt net als spelen, na een paar minuten kunnen ze het weer vergeten zijn. Voor kinderen is een speciaal herinnerings-werkboek te bestellen, om de overledene een plaatsje te geven. Vooral bij het overlijden van een kind, kan bijvoorbeeld de school dit herinneringsboek per kind in de klas geven. Door dit werkboek kan ieder kind het verlies van hun klasgenootje een eigen plekje geven.

Geef rouw een plaats en tijd
Nadat de eerste rouw is beleefd, moeten alle nabestaanden uiteindelijk weer hun eigen leven oppakken. Het is belangrijk om de overledene niet weg te denken uit uw leven. Het is ook niet goed om rouw uw leven te laten beheersen. CreĆ«er daarom een plaats en een tijd om uw dierbare te herdenken. Dit kan zijn tijdens een bezoek op speciale dagen aan de begraafplaats of columbarium. Door een sieraad met een beetje as, draagt u uw dierbare altijd bij u. Haal niet alle foto’s van uw dierbare weg, hij of zij is tenslotte een deel van uw leven geweest.